Salgsstop og tilbagekaldelse af usikre produkter

Sikkerhedsstyrelsen har for nylig udsendt meddelelser vedrørende sikkerheden af to prominente cykelrelaterede produkter på det danske marked: Hövding 3 airbag-cykelhjelmen og Babboe-ladcykler. Men hvilke forpligtelser har producenter og distributører i forhold til at sikre, at deres produkter er sikre? Hvilke foranstaltninger skal træffes, hvis et produkt viser sig at være farligt? Og hvilke forpligtelser har man over for køberne af de farlige produkter?

Produkt sikkerhed

Hövding 3-hjelmen

I Sverige har Konsumentverket, den svenske myndighed for produktsikkerhed, pålagt et salgsstop for Hövding 3-hjelmen. Fabrikanten af Hövding-hjelmen har indgivet en klage, og beslutningen er i øjeblikket suspenderet, mens den svenske klagemyndighed behandler sagen. Salgsstoppet har dog i mellemtiden bevirket, at Hövding har indgivet konkursbegæring og dermed har stoppet alt salg fra fabrikantens side. Konsumentverket har også opfordret svenske forhandlere til at stoppe salget af Hövding 3.

Den danske Sikkerhedsstyrelse har som følge af Konsumentverkets tiltag opfordret til et salgsstop af Hövding 3 airbagcykelhjelmen i Danmark. Baggrunden for udmeldingen er, at produktet efter Sikkerhedsstyrelsens opfattelse ikke lever op til de gældende sikkerhedskrav, som er fastlagt i EU-lovgivningen om personlige værnemidler. Specifikt har Sikkerhedsstyrelsen påpeget, at hjelmen ikke med garanti vil udløses i tilfælde af frontale sammenstød med eksempelvis busser eller lastvogne, mure eller træer.

Sikkerhedsstyrelsen har videre forklaret, at hjelmen ikke opfylder kravene for personlige værnemidler, da den ikke beskytter mod forudsigelige hændelser. Selvom hjelmens brugsanvisning forklarer, at hjelmen ikke beskytter i tilfælde af frontale sammenstød, og selvom Sikkerhedsstyrelsen ikke fraråder brugen af Hövding 3 for dem, der allerede har købt produktet, er det fortsat Sikkerhedsstyrelsens opfattelse, at hjelmen ikke lever op til de gældende krav. 

Efter Sikkerhedsstyrelsens oplysninger har alle danske forhandlere stoppet salget af Hövding 3-hjelmen. 

Babboe-ladcykler

Sikkerhedsstyrelsen blev bekendt med sagen om Babboe-ladcykler den 15. februar 2024 og har på baggrund af oplysninger fra Babboes danske hjemmeside konstateret, at Babboe har truffet beslutning om at stoppe salget af ladcykler og at tilbagekalde fire modeller af ladcyklen fra det danske marked. Tilbagekaldelsen sker som følge af en potentiel sikkerhedsrisiko ved anvendelsen af cyklerne I lyset af denne beslutning anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at danske forbrugere foreløbig undlader at anvende Babboe-ladcykler.  

Sikkerhedsstyrelsens tilgang

Samlet set vidner de to udmeldinger om Sikkerhedsstyrelsens fokus og engagement i forhold til at beskytte forbrugere mod potentielt usikre produkter. Sikkerhedsstyrelsen overvåger selv markedet og kan indhente informationer både fra det europæiske netværk af sikkerhedsmyndigheder og direkte fra producenter eller forbrugere. 

Hvis Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at et konkret produkt udgør en risiko, vil Sikkerhedsstyrelsen følge udviklingen i forhold til producenter og distributørers foranstaltninger og eventuelle tilbagemeldinger fra forbugere. Desuden har Sikkerhedsstyrelsen mulighed for at udstede yderligere påbud, såfremt sikkerhedstiltag fra producenter eller distributører ikke vurderes at være tilstrækkelige. 

...

Hvilke forpligtigelser har producenter og distributører?

Producenter og distributørers forpligtelser efter produktsikkerhedsreglerne kan kort opsummeres:

  • Kun sikre produkter må bringes i omsætning.
  • Der skal gives tilstrækkelig vejledning til, at produkter er sikre ved forventelig brug.
  • Bliver en distributør/producent bekendt med, at et produkt er farligt, skal Sikkerhedsstyrelsen informeres.
  • Producenter/distributører skal selv træffe de nødvendige forholdsregler for at imødegå konstaterede risici, eksempelvis:
    • udsende advarsler eller instruktioner
    • tilbyde udskiftning eller reparation
    • tilbagetrække eller tilbagekalde produktet fra markedet.

Vi uddyber forpligtelserne nedenfor. 

Producenter og distributører har, efter lov om produkter og markedsovervågning, en overordnet forpligtelse til at sikre, at de produkter, der bringes på markedet, er sikre. Denne forpligtelse indebærer også, at produkterne ikke udgør en risiko, når de installeres og vedligeholdes på passende vis og anvendes under forhold, der med rimelighed kan forudses.

Hvis et produkt ikke opfylder disse krav, må produktet ikke markedsføres eller i øvrigt gøres tilgængeligt på markedet. Både producenter og distributører har dermed pligt til at gøre en aktiv indsats for, at det produkt, den pågældende bringer i omsætning eller gør tilgængeligt på markedet, lever op til gældende sikkerhedsstandarder og er sikkert at anvende. 

Mange produkter udgør naturligvis potentielt en risiko, hvis de anvendes forkert, og sådanne risici kan forebygges ved at give de nødvendige advarsler og vejledninger til, hvordan produktet anvendes sikkert. Jo mere risikabelt produktet potentielt er, desto større krav vil der blive stillet til vejledningen eller advarslen, og faren kan naturligvis blive så stor, at vejledning og advarsler ikke er tilstrækkeligt til at imødegå risikoen. 

Får en producent eller distributør viden om, at et produkt indebærer en risiko for personers sundhed, når det anvendes på sædvanlig og forventelig måde, skal virksomheden straks underrette Sikkerhedsstyrelsen og træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at risikoen ikke udmønter sig i skader. 

Underretningen bør sædvanligvis indeholde:

  1. en beskrivelse af produktet og risikoen, herunder sandsynligheden for, at risikoen manifesterer sig
  2. en opgørelse af antallet af berørte produkter, der er sat på markedet
  3. oplysninger om, hvem produktet er solgt til (distributører, forbrugere mv.)
  4. en redegørelse for, hvordan man agter at imødegå risikoen (eksempelvis ved at advare forbrugerne på en hjemmeside eller i annoncer, at kontakte brugerne og tilbyde udskiftning eller reparation af produktet, at stoppe salget og tilbagetrække produktet fra distributører eller at tilbagekalde produktet fra slutkunderne.    
...

Der er som udgangspunkt ingen tidsbegrænsning på den erhvervsdrivendes forpligtelser i forhold til de produkter, vedkommende har sat på markedet. Pligten til at sikre, at produkterne er ufarlige og i modsat fald til at underrette Sikkerhedsstyrelsen består derfor under hele produktets levetid. I praksis vil de fleste produkter dog have en naturlig tidsbegrænsning, da produkter med tiden slides op og kasseres. Muligheden for at opspore både de berørte produkter og disses brugere vil desuden også forringes over tid, og da mulighederne for at opspore de berørte produkter og brugerne vil forringes over tid.

Hvilke beføjelser har Sikkerhedsstyrelsen?

Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med, at gældende sikkerhedskrav til produkterne overholdes. Kontrollen skal efter loven udøves “på en sådan måde, at der gribes ind med de midler og med den hurtighed, som risikoens alvor kræver". 

Sikkerhedsstyrelsens beføjelser i henhold til lov om produkter og markedsovervågning inkluderer: 

  • Udtage produkter til kontrol, herunder også uden at oplyse, at kontrollen sker på vegne af Sikkerhedsstyrelsen
  • Kræve oplysninger fra erhvervsdrivende
  • Kræve adgang til alle erhvervsmæssige lokaliteter uden retskendelse, evt. med bistand fra politiet.

Hvis Sikkerhedsstyrelsen konkluderer, at et produkt ikke er i overensstemmelse med lovens sikkerhedskrav, eller at en erhvervsdrivende ikke lever op til reglerne i loven, herunder at den erhvervsdrivendes egne foranstaltninger for at imødegå en risiko ikke er tilstrækkelige, kan Sikkerhedsstyrelsen udstede påbud over for virksomheden. Påbud kan udstedes over for alle led i led omsætningskæden, det vil sige både producenter, distributører og forhandlere. Sikkerhedsstyrelsen kan blandt andet påbyde erhvervsdrivende at advare brugerne, standse salg og markedsføring, afhjælpe risici, tilbagetrække eller tilbagekalde produktet og destruere produktet. 

I forhold til webbutikker og handelsplatforme har Sikkerhedsstyrelsen mulighed for at påbyde ejeren at ændre markedsføringen af produktet, eksempelvis ved at indsætte en advarsel eller vejledning i markedsføringen eller helt at fjerne produktet fra hjemmesiden. Sikkerhedsstyrelsen kan under visse omstændigheder også påbyde internetudbyderen at blokere for adgangen til hjemmesiden. 

Hvilke forpligtelser har erhvervsdrivende over for forbrugerne? 

Et produkt, som virksomheden selv eller Sikkerhedsstyrelsen vurderer potentielt farligt, må som udgangspunkt anses som mangelfuldt og vil derfor efter omstændighederne give brugerne ret til mangelsbeføjelser efter købelovens almindelige regler. Afhængig af produktet og den konkrete mangel kan køberne således have ret til afhjælpning, omlevering, forholdsmæssigt afslag, erstatning og/eller at hæve købet og kræve købesummen tilbagebetalt.

Som udgangspunkt vil købernes rettigheder være underlagt de almindelige reklamations- og forældelsesfrister. Krav i anledning af for eksempel en tilbagekaldelse vil derfor som udgangspunkt skulle gøres gældende inden to år efter købet i medfør af købelovens regler. Det følger dog også af købeloven, at i de tilfælde, hvor Sikkerhedsstyrelsen har udstedt påbud om tilbagekaldelse eller destruktion, vil den sædvanlige toårige reklamationsfrist ikke længere begrænse købernes reklamationsret. Køberne vil derfor i disse tilfælde alene være begrænset af den sædvanlige treårige forældelsesfrist, som i de fleste tilfælde vil løbe fra det tidspunkt, hvor køberen blev bekendt med manglen.

Der er således et klart incitament for virksomheder til selv at træffe de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger for at imødegå risici ved et produkt. Så undgår man, at Sikkerhedsstyrelsen ikke finder det nødvendigt at udstede et formelt påbud om tilbagekaldelse, og reklamationsfristen derved fortsat vil finde anvendelse. 

Vil du læse mere om virksomheders forpligtelser og Sikkerhedsstyrelsens beføjelser i tilfælde af farlige produkter?

Så se vores one-pager her 

...

Eller læs vores artikel om Erhvervsdrivendes forpligtelser og ansvar ved sikkerhedsmangler: 

Coverbillede på artikel om erhvervsdrivendes forpligtelser og  ansvar ved sikkerhedsmangler
Nyhed

Lov om produkter og markedsovervågning forpligter erhvervsdrivende til kun at bringe sikre produkter i omsætning og til at...

Juridiske specialer

Kontakt

Jakob Dahl Mikkelsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 46 12
Mob. +45 61 20 11 67
Emil Petri
Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 42 14
Mob. +45 24 86 00 48